Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Anyák napi hygge

Anyák napi hygge Dánia, szívem csücske és egyben életem része is. Május van, kizöldültek a fák, ami Dániában jó 2 héttel később következik be, mint Magyarországon. Amerre nézek virágok virágok virágok. Dániai életünk egyik pozitívuma (sok más mellett), hogy kétszer ünnepeljük az anyák napját. Először május első vasárnapján magyar szokás szerint, utána pedig a 2. vasárnapon dán szokás szerint. Kíváncsiak vagytok még néhány érdekességre?

Anyák napjának ünneplését eredetileg egy amerikai nő, Julia Ward Howe találta ki 1872-ben, aki alapvetően a nők szavazati jogáért harcolt és úgy gondolta legyen egy nap, amikor az anyákat és ugyanakkor a békét is ünnepelhetik. Az anyák napja igazán az 1900-as évek elején terjedt el az USA-ban és 1914-ben lett hivatalosan elismert ünnep.

Anyák napját a svédek május utolsó vasárnapján ünneplik, míg a norvégok február második vasárnapján. Dániában először 1929. május 12-én ünnepeltek anyák napját, Koppenhágában egy virágkiállításon, azóta mindig május 2.vasárnapján tartják ezt a napot. Ezt egy dán férfinak, Christian Svenningsen köszönhetjük, aki az első világháború idején az USA-ban ismerte meg ezt az ünnepet és amikor hazatért Dániába, tagja lett egy dán szövetségnek, amely  pénzt és adományt gyűjtött a megözvegyült nőknek és anyáknak, akik a háborúban elvesztették gyermeküket és amely ma Mødrehjælpen (Segítség az anyáknak) néven működik és továbbra is elsődlegesen az anyákat és bántalmazott nőket támogatja.

Manapság Dániában az anyák napja népszerűbb, mint valaha. A boldogság - mint tudjuk - a dánoknál és a többi skandináv országban igen magasan áll a prioritáslistán. Az anyák napja a boldogság és a feltétel nélküli szeretet ünnepe, a dánok pedig szívesen veszik ki a részüket a családi boldogság ünneplésében.

Itt is gyönyörű virágokkal köszöntik az anyukákat és mivel május van irány a kert, az erdő és a tengerpart! A családi ünneplés elsősorban grillezés vagy piknikezés keretében zajlik, igazi dán hygge hangulatban. Jó ünneplést nektek is!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: dán hygge élet

Keresés