Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyári hygge és a leghosszabb nap

Nyári hygge és a leghosszabb nap Egyik kedvenc napom a június 23-a, amely egy igazi dán hygge ünnep. Ekkor ünneplik a dánok Sankt Hans Dag-t (Szent Iván éjt), amely Keresztelő Szent János születésnapjának előestéje. Bár a csillagászati leghosszabb nappal június 21-én van, korábban ez június 24-re esett, így ez maradt a nyári napforduló.  És hogy mitől lesz hygge ez az este? 

Ezen az éjszakán nem csak Szent Jánost ünneplik, hanem eredetileg úgy tartották, hogy ezen a napon a különleges, természetfeletti erők lépnek színre. Úgy gondolták, hogy az ekkor szedett gyógynövényeknek a hatása erősebb lesz, mint máskor. Ugyanígy, a gyógyvizű források hatása is felerősödik, ezért a betegek összegyűltek a források körül ezen a napon.

Később a gyűlések megmaradtak, de már nem a vízről szóltak, hanem hatalmas tűzeket gyújtottak, hogy a gonosz erőket elűzzék. Az 1900-as évek elejétől ezeket a tűzrakásokat, máglyákat szimbolikus boszorkány égetésre is használták és a mai napig boszorkányfigurát dobnak a tűzre ezzel jelezve a gonosz erők megsemmisítését.

Emellett a tűz a napfordulót is jelzi, innentől a nappalok ismét rövidebbek lesznek, a fény egyre kevesbb lesz, csakúgy mint a kihúnyó tűzé. Június 23-án este mindenhol összegyűlnek a kisebb közösségek, tüzet gyújtanak, boszorkányt égetnek és énekelnek. Valóban nagyon hygge érzés este 11-kor nappali világosság mellett állni a tűz körül és együtt énekelni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: dán hygge élet

Keresés