Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Karácsonyi dekorálás

2020. 12. 06. 09:29:00
Karácsonyi dekorálás

Hangolódjunk a karácsonyra!

December már az első napjától a karácsonyra való készülődésről szól. Nincs még egy ilyen ünnepünk, amit ilyen hosszú várakozással teli időszak előz meg. Mivel sokkal több időt töltünk most otthon, teremtsük meg a meghitt ünnepi hangulatot, fűszerezzük sok vidámsággal, és örüljünk az együtt töltött perceknek!

 

A 2020-as év közösen viselt nehézségei nem csak a hétköznapokat, de az ünnepeinket is átírják. Különös advent jön. Sok család nem fogja tudni együtt tölteni a karácsonyt, az élet valóban lelassul, a várakozás, az újjászületés, a remény most igazán új értelmet kap. Ezért most, ebben a felfokozott, mégis lassúnak megélt időben, még fontosabbá válik a bizakodás, a megújulás és a feltöltődés. Ha ez az egyetlen maradandó pozitívum, amit magunkkal viszünk 2020-ból, akkor ezt talán érdemes megőrizni a későbbi évekre is.

Nézzük a jó oldalát!
Idén elmarad a zsúfolt bevásárlóközpontokban az órákig tartó sorban állás, maradnak a kényelmes webshopok, és végre jut idő a hangolódásra és a tervezésre. Találjuk ki, hogyan dekoráljuk a lakást!  Engedjünk teret a kreativitásunknak! Ne legyünk kishitűek, az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel, a magunk készítette díszek lesznek a legkedvesebbek, akkor is, ha nem tökéletesek. Vonjuk be a gyerekeket! Akár egy külön kis asztalt ki is nevezhetünk karácsonyi műhelynek, ne pakoljunk el róla mindennap, hadd inspirálja a családot.

 

karácsonyi dekorálás

 

Hol is kezdjük?
Akkor lesz igazán ünnepi a hangulat, ha minden helyiséget feldíszítünk. Kezdhetjük mindjárt a bejárati ajtóval, elhelyezhetünk minkét oldalán egy-egy lámpást, vagy készítsünk ajtódíszt, ami megbizsergeti az érkezőt. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a fürdőbe rakjunk néhány gyertyát, az előszobába egy mikulásvirágot, ha nincs elég fény, egy girland is jelzi a karácsony hangulatát. A gyerekszobába a kis lakó készíthet személyre szabott dekorációt.

 

karácsonyi fények a bejáratnál

 

Ünnepi fények

Dániában a "hygge" elsősorban az érzésekről szó, a lágy fények meghittségéről, a szeretteinkkel töltött időről, az otthon meleg, megnyugtató biztonságáról. Ezért a hygge csúcspontja a karácsony. A karácsonyi hangulat első számú főszereplője pedig a fény, ami meleget áraszt. A gyertya lángja, a kandallóban ropogó tűz, a lámpák, lampionok hangulatos fénye. Helyezzünk el a lakás minél több pontján gyertyákat, mécseseket, akár gyertyatartókban, akár egy nagyobb tálban, és a nap bármely szakában gyújtsuk is meg, hiszen többnyire borúsak és sötétek a nappalok, nem kell az estére várnunk!

Jöhetnek a puha, meleg textíliák

A téli hidegben muszáj finom meleg holmikkal kényeztetni magunkat. A nappaliban dobjunk a kanapé karfájára néhány hívogatóan puha takarót, párnát, a foteleket még melegebbé tehetjük szőrmével. A bársony pedig ünnepi eleganciát kölcsönöz a térnek.

 

karácsonyi hangulat szőrmékkel

 

Arany vagy ezüst?

A színek kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a lakás alaphangulatához igazodjon a dekoráció, mert ha nagyon eltér, akkor az eredmény egy zavaró, kellemetlen összhatás is lehet. Ha bizonytalanok vagyunk, ne használjunk sokféle színt! Ha erős színeket választunk, semmiképpen se zsúfoljuk vele túl a lakást, egy-egy jól elhelyezett dísszel is elérhetjük a kívánt hatást, és így elkerülhetjük, hogy giccses legyen. Havas, csillogó táj hangulatát idézhetjük meg, ha fehér dekorációt választunk arannyal vagy ezüsttel kombinálva.

 

karácsonyi dekor fehér és ezüst

 

Ha a régi idők karácsonyait szeretnénk megidézni, választhatunk sötétebb színeket is: a mélykék és a bordó arannyal párosítva igazi ünnepi pompát varázsol a lakásba.

 

karácsonyi nosztalgikus dekor

 

Legyen különleges az asztal!
A dán karácsony a hygge szellemében nagyon alaposan megtervezett és átgondolt. Kövessük a példát mi is, hiszen így sokkal több időnk marad majd a hangolódásra és a családdal való együttlétre. Az ünnepi asztal díszítésére is gondolnunk kell. Néhány fenyőág, és az elmaradhatatlan gyertyák mellé beszerezhetünk egyszerű, de látványos kiegészítőket. Ha marad még néhány fenyőág, a székeket is kidíszíthetjük. Egy ünnepi arany tálca, szalvétagyűrű vagy süteményestál emelheti a karácsonyi asztal fényét, és akár felkerülhet az ajándéklistánkra is, amit érdemes előre pontosítanunk, hogy a karácsonyhoz közeledve ne uralkodjon el rajtunk a káosz és a kapkodás. 

 

karácsonyi ünnepi asztal

 

Élvezzük a készülődést!
Töltsünk a szeretteinkkel minél több időt! Készítsünk együtt adventi koszorút, naptárt, díszítsük fel a fát, tegyünk alá szép és természetes szőnyeget – ettől is otthonosabb lesz a karácsonyi sarok és még a tűleveleket és lepotyogó díszeket is felfogja, süssünk, főzzünk sokat együtt! És ha kicsit túl sok aranyat, díszt, dekorációt használtunk, annyi baj legyen, karácsonykor egy kis túlzás is belefér. 

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező
https://hajnal-design.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: karácsony szakértő szemmel

Keresés