Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Skandináv vintage

2021. 09. 08. 13:23:16
Szakértő szemmel - Skandináv vintage

 

A vintage a hagyományra és a progresszióra épülő életstílus, amely a skandináv lakberendezés szerves része a mai napig. A vintage stílust minőség és elegancia lengi körül, szenvedélyesen szereti és tiszteli a régit, az eredetit, újragondolja, új értelmet ad számára.

 

A vintage stílus egy olyan nehezen meghatározható stílusirányzat, ami korban az 1920 – 1975-ig tartó időszak stílusait öleli fel és ötvözi. A szó eredetileg a fotográfia és a borászat szakkifejezése volt. A fotográfiában vintage kópiának nevezték az első kópiát. A borászatban pedig azok a borok kapták ezt a jelzőt, melyeket minimum 2-3 évig érleltek fahordóban, majd ezt legalább 10 éves palackos érlelés követte.

A lakberendezésben a régies stílus, a koros, kopottas tárgyak megőrzése vagy dizájnelemként történő használata időtlen. Amíg az antik bútorok esztétikájuk mellett befektetésként is funkcionálnak, addig az antik hatású tárgyakat stílusépítő elemként használjuk. Itt, a nordichome.hu oldalán is szeretünk vintage stílusú tárgyakat kínálni és folyamatosan keressük az újabb stílusos darabokat, hiszen a skandinávoknál ennek különösen gazdag kultúrája van.

 

skandináv vintage stílus

 

Vintage és skandináv stílus 
A két stílus között sok hasonló vonást találunk, nem véletlen, hogy rajongótáboraik részben fedik egymást. Mindkét irányzat életstílus is egyben, mely a fejlődést a régi és az új együttélésében határozza meg. Mindkét stílus nagy hangsúlyt fektet a természetes, minőségi, időtálló anyagok használatra, az egyéniség kifejezésére. A személyes történetekkel bíró tárgyak, bútorok, amelyek generációról generációra öröklődnek, régi fényképek a falakon mind közös a két irányzatban.

 

skandináv vintage stílus

 

De nem csak ebben találjuk meg a kapcsolat eredetét. A zárkózottabb, befele élő, otthonukra nagyobb hangsúlyt fektető északi népek életvitelében felértékelődik a személyesség, a hagyományokhoz való ragaszkodás. A  dán "hygge" is arról szól, hogy bent az otthonunkban teremtsünk olyan hangulatot, ami kellemes, megnyugtató, segít lelazulni akkor is, amikor kint sötét és hideg van. A bennünket körülvevő tárgyak, anyagok, színek, fények és illatok is mind ezt a célt szolgálják.

 

hygge hangulat

 

Színek, anyagok, hangulat
Mivel ennél a stílusnál a régi keveredik az újjal, többnyire a természetes anyagok fa, rattan, kő dominálják a bútorokat, de igazán akkor lesz vintage az enteriőr, ha megfűszerezzük egy kevés kortárs hangulattal. Nagyon jól mutat egy szép régi asztal különböző korokból származó székekkel, akár egy műanyag szék is bőven belefér a stílusba.

 

skandináv vintage hangulat

 

A vintage a természetes anyagok mellett a lágy pasztell színekkel, fehérrel, bézsekkel, halvány színekkel operál. A kiegészítőkben megjelenik a fekete is.

A bútorok felülete festett, kopott vagy koptatott, a felújításnál mindig figyelnek arra, hogy a történeti rétegek láthatóak maradjanak, feltáruljon a bútor története.

 

skandináv vintage stílus

A végső összhang kialakításához fontos, hogy a bútorok általában egyszínűek, vagy az árnyalataik közel állnak egymáshoz, a textíliák viszont élénkebbek, tarkák. Ettől a tér kiegyensúlyozott, nyugodt lesz. Hiszen a célunk nem az, hogy közönséges vásári hangulatot teremtsünk, sokkal inkább a különlegesen kifinomult, finom elegancia. 

 

skandináv vintage stílus

Jó tanácsok a kivitelezéshez
A vintage stílusú enteriőr kialakítása hosszadalmas, lassú folyamat, Így szükség lesz hozzá türelemre és biztos stílusérzékre.

Fel kell készülni arra, hogy a bútorok és kiegészítők után kutatgatni kell. Aki vintage stílusú lakást szeretne, mihamarabb térképezze fel a legjobb lelőhelyeket, regisztráljon minél több antik bútorokat, tárgyakat árusító weboldalra, járja bátran a tematikus vásárokat, piacokat!

Azonban csapdákat is rejt ez a stílus. A vintage enteriőr veszélye, hogy a végén túl melankólikus, nosztalgikus, régies lesz a végeredmény, pedig nem egy idejét múlt enteriőrt szerettünk volna. Éppen ezért nem kell minden darabnak vintage-nek lennie, elég ha néhány jellegzetes bútor vagy tárgy van a térben, amelyek megteremtik a megfelelő hangulatot. Hiszen ebben a stílusban a modern elemek keverednek a régiekkel.

 

skandináv vintage stílus

 

Ha elég kreativitást érzünk magunkban, akkor felújíthatjuk, újra gondolhatjuk a régi darabokat. A festék- és hobbiüzletekben rengeteg hozzávalót találhatunk a krétafestékektől a repesztőlakkig, a neten pedig biztosan találunk temérdek inspirációt. 

Vintage hangulatú termékek találhatók például itt is.

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés