Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - A nappali szoba berendezése

Szakértő szemmel - A nappali szoba berendezése

 

Hogyan tervezz nappalit?
A jól kialakított nappali egy otthon központi része, olyan hely, ahol szívesen töltjük az időnket, kikapcsolódunk, szórakozunk, feltöltődünk. A cél tehát egy olyan közösségi tér megtervezése, ahol egyszerűen jól érezzük magunkat. A nappali tervezése összetett és változatos funkciói miatt a legnehezebb feladat. Összetettségét fokozza, hogy általában ez a lakás legnagyobb tere is, így azon túl, hogy változatos a használók száma és köre, arra is figyelnünk kell, hogy a funkciókat összehangoljuk a szokásainkkal. 

 

skandináv stílusú nappali berendezése

 

Hogyan kezdjünk hozzá?
A tervezést érdemes annak feltérképezésével kezdeni, hogy kik és mire használják a teret. Vegyük sorra, hogy milyen funkciói vannak egy nappalinak.
A pihenés és szórakozás, a vendégfogadás, gyerekek játszótere, tárolás, esetleg otthoni munkaállomás mind helyet igényel. Minél több funkciót szeretnénk a nappaliban, annál ügyesebben kell terveznünk. 

A nagybútorok elhelyezése
Érdemes a bútorok tervezését a nagyobb darabokkal kezdeni.  A kanapé helyét tervezzük meg pontosan! Választhatunk fókuszpontot, ez általában a tv, ha sokat használjuk, de nagy népszerűségnek örvendenek a kandallók is. Ilyenkor érdemes a kanapét ezekkel szembe fordítani és kiegészítő ülőbútorokkal, mint fotelek, puffok, babzsák, mobilissá és stílusossá tenni a teret. Ha a vendégfogadás a legfontosabb, akkor inkább úgy forgassuk a kanapékat, foteleket, hogy egymással szemben tudjunk leülni, beszélgetni, játszani. 

 

A kanapé elhelyezése a nappaliban

 

Otthoni munkahely
Dolgozósarok kialakítására viszonylag kis hely is elegendő, de figyelni kell az íróasztal méretére, és hogy a széket kényelmesen ki tudjuk húzni. Ha elkerülhető, ne lógjunk bele munka közben a közlekedési útvonalba. Egy ilyen kis sarok megtervezése akkor is célszerű, ha általában keveset dolgozunk otthon. A család összes tagja használhatja nem csak munkára, de szórakozásra is, a gyerekek tudnak ennél az asztalnál rajzolni, leckét írni.  Ne féljünk attól, hogy zsúfolt lesz a nappalink, a jól összehangolt funkciók élettelivé, mozgalmassá teszik teret. Ne tekintsünk a dolgozóra mellékes helyként, tervezzünk bátran színes falat, válasszunk különleges falipolcot, asztali lámpát, adjunk neki karaktert, így a dolgozó egy igazi kuckóvá válik majd.

 

A stílusos otthoni munkahely kialakítása

 

Összhang, egyensúly, harmónia
Ha a funkciókat és a nagybútorok elhelyezését sikerült összhangba hozni, akkor jöhetnek a kisebb, ámde fontos kiegészítők. Az asztalok kiválasztása talán egyszerűbbnek tűnhet, de itt sem tudjuk elkerülni a funkció alapos átgondolását. 

A dohányzóasztal alapdarab a nappaliban, kiválasztásánál mindig figyeljünk a méretre! Kis térbe kisebb és szellősebb, nyitottabb, nagy térbe nagyobb, zártabb, fiókos, tárolós darabok is kerülhetnek. Mivel a dohányzóasztal alacsony, és a kanapé által határolt tér közepére kerül, ezért figyeljünk, hogy a közlekedésben ne zavarjon!  Ha nagy a kanapé, és minden részéről nem lehet jól elérni a dohányzóasztalt, akkor kettőt, például egy kisebbet és egy nagyobbat is elhelyezhetünk a térben.

Jó megoldás lehet még egy-két lerakóasztal a kanapé két végénél. Ezek a kisebb és magasabb asztalkák akár meghatározó stíluselemei is lehetnek a nappalinak, és kisebb hely esetén kiválthatják a dohányzóasztalt.  

konzolasztalok magasak és nagyobbak a lerakóasztalnál. Falhoz állítva dekoratív térrészt tudunk kialakítani, dísztárgyakat, virágokat rakhatunk rá, karaktert adhatunk a nappalinak. Térelválasztóként is alkalmazhatjuk, hogy funkciókat válasszunk el egymástól. 

 

konzolasztal a nappali kiegészítő bútora

 

Ha a nappali és a konyha is egy térben van, esetleg konyhasziget határolja a két funkciót, stílusos bárszékekkel könnyedén összhangba hozhatjuk a két térrészt. Kis terekben, ahol nincs elegendő hely a külön étkezőnek, jó megoldás lehet térelválasztásra egy reggelizőpult, ami a konyha felől munkafelületként, a nappali felől étkezőasztalként funkcionál. Kényelmes bárszékekkel helytakarékos, ámde barátságos színfoltot hozhatunk létre. 

A puha, meleg, hívogató textíliák elengedhetetlenek a pihenéshez, feltöltődéshez, így a nappalinak is meghatározó darabjai. Egy jól megválasztott szőnyeg és a hozzá illő díszpárnák életet lehelnek a térbe. A puha plédek tárolására választhatunk kosarakat, vagy létra szerű tárolót, amivel egyben a falat is dekoráljuk. Feldobhatjuk a teret virágokkal, egy-két jól elhelyezett virágtartóval.

A gyerekre is gondoljunk, hiszen a kezdeti időkben a nappali játszótérré fog alakulni. Ha van hely, jelöljünk ki egy részt, amit a gyerkőcök folyamatosan használhatnak. Fontos szerephez jutnak a tárolóbútorok, polcok. A puffok kicsi, játékos darabok, puhák és könnyen mozgathatók a térben, tárolós változatuk telitalálat a családi nappaliba.

Fény = hangulat
A világítást a felújítás vagy építkezés legelején kell megtervezni. Nem elég az esztétikai szempontokra figyelni, a funkcionalitás is nagyon fontos. Ha megvan a bútorok terve, következhet a világítás körültekintő tervezése. A központi világítás mellett, nagy szerep jut a helyi fényeknek. A funkciókhoz társítsunk lámpákat. A beszélgetéshez, olvasáshoz, játékhoz, tévézéshez válasszunk megfelelő álló vagy falilámpákat, szpotokat, vagy rejtett világítást, a relaxáláshoz hangulatfényeket, rejtett ledsorokat, kis fényerősségű falikarokat.

Kísérletezzetek bátran, tologassátok a bútorokat és varázsoljatok otthonos hangulatot!

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

 

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés