Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Felújítás előtti tippek

2021. 02. 09. 12:12:58
Szakértő szemmel - Felújítás előtti tippek

FELÚJÍTÁS? SOHA JOBBKOR!

Jól indul az év a lakás- és házfelújítóknak, hiszen 2021. január 1-től indul a Lakásfelújítási támogatás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy mire figyelj mielőtt belevágsz a felújításba, hogy az otthonod a végén valóban olyan legyen, amilyet megálmodtál. 

A lakásfelújítási támogatás, két féle formában igényelhető; utólagos visszatérítésként a költségek max 50%-ra és max.3 millió forintig valamint a lakásfelújítási kölcsönként, melyet előre igényelhetünk 3%-os kamatra, max.6 millió forintig és max. 10 évre. Mindkét támogatási forma a legalább egy gyermeket nevelő családokat segíti otthonuk felújításában. Hasznos összefoglaló a lakásfelújítási támogatásról itt és itt.

A rendelet szerint az anyagköltség és a munkadíj 50-50 %-os arányban számolható el. Jó tudni, hogy a lakberendező munkája (még 0%-os áfakulcs esetén is) a felújítás tervezéséhez szükséges munkadíjként elszámolható.

A támogatások igénylése lényegében a kivitelező partner megbízhatóságán és a korrekt adminisztráción áll vagy bukik, hiszen az igényelt összeget ezek alapján lehet elszámolni. Ha a vállalkozó nem szabályosan állít ki egy számlát vagy elmulasztja az adatszolgáltatási kötelezettségét, akkor a támogatást nem fogjuk megkapni. Ezért fontos, hogy legyen szerződés a tervezővel, lakberendezővel és kivitelezővel. 

Így minden akadály elhárulhat egy profi felújítás előtt!

 

Átfogó terv nélkül neki se állj!

 

lakásfelújítás előtti tippek - tervezés

Minden felújítás a gondolkodással kezdődik, ezért az az ideális, ha kellő időt szánunk a tervezésre. A megvalósítás pontosan fordított sorrendben történik, mint a tervezés. A gondolkodás során először úgynevezett funkcionális terv készül, ahol meghatározzuk a falak helyét, ha mozgatni szeretnénk azokat, a helyiségek funkcióit, a bontandó és építendő részeket. Amikor ez kialakul, egy alaprajzi vázlaton elhelyezzük a bútorokat, ez lesz a kiindulási alap, innen már sínen vagyunk. Kitalálhatjuk az ajtók helyét, figyelve a nyitási irányokra.

A vizes helyiségekre és a konyhára fordítsunk különös figyelmet, az alaprajzi elrendezés után legalább vázlatosan rajzoljuk meg, hogy a bútorok és gépek pontosan hol és hogyan helyezkednek el. Figyelni kell a méretekre, mindenképpen legyenek pontos rajzaink ezekről a helyiségekről, mert a villamos és a víz-fűtés kiállásokat csak ezek alapján tudjuk meghatározni. Tehát amikor már megvan a bútorozási terv, akkor nekiláthatunk a konnektorok, kapcsolók, víz-fűtés kiállások elhelyezésének.  

Mindeközben folyamatosan alakul a stílus, a színek, érlelődik az anyaghasználat. Egy jól átgondolt tervvel sok bosszúságtól és fölösleges időpazarlástól kímélhetjük meg magunkat. A kivitelező pontos árajánlatot tud adni a terv alapján, nem maradnak rejtett költségek, és a megvalósítás során sokkal önállóbban tud dolgozni, nem fog bennünket elárasztani kérdésekkel.

 

Kezdődhet a kivitelezés!

lakásfelújítás előtti tippek - kivitelezés

 

Itt megfordul a sorrend, a megvalósítás pontosan fordítva történik, mint a tervezés.

Először jön a bontás, azt követi a víz-, fűtés- és villanyszerelés, hiszen ezek mind falba vagy aljzatba fognak kerülni. Ha például nem tudjuk, hogy a fürdőben hol lesz a kád, vagy a konyhában a főzőlap, akkor a kivitelező nem fogja tudni, mit hova tegyen. Itt színre lép az esetlegesség, az átgondolatlanság, ami a legkomolyabb hiba egy felújítás során, és biztosan káoszhoz és többletköltségekhez vezet. Ezért nem szerencsés egyszerre tervezni és kivitelezni, minden esetben előzze meg tervezés a munkálatokat!

 

„Amennyi pénzt a lakberendezőre költünk, közel annyit megspórolhatunk általa időben, pénzben, nyugalomban.”
Ha bizonytalanok vagyunk, vagy nincs elég időnk, viszont igényünk egy jól kialakított otthonra annál inkább, bízzunk meg egy lakberendezőt! A lakberendezés könnyűnek látszik addig, amíg hozzá nem fog az ember.

A papír mindent elbír, tartja a mondás. Amíg csak papíron kell tervezgetni minden jónak tűnik, de aztán eljön a megvalósítás ideje, és akkor derül ki, hogy mennyi mindenre nem gondoltunk, mennyi méret nem stimmel, mennyit kell módosítani, újragondolni. Mennyi, mennyi apróság merül fel a kivitelezés során, ami mégis fontosnak bizonyul.

A szakember pontos, mindenre kiterjedő tervet és költségvetést készít, így az időbeni ütemezés és a költségek is előre láthatók. A lakberendező szakmai tudása és tapasztalata megelőzi a költséges próbálkozásokat. Rengeteg időt és sok pénzt spórol a megbízójának, és nem utolsó sorban sok idegeskedéstől szabadítja meg. 

 

lakásfelújítás előtti tippek - stílus

 

Egy jó szakember a kapcsolatai révén nagyon jó ár-érték arányú tervet tud készíteni. Rálátása van a piacra, ismeri a jó beszerzési forrásokat, kipróbált és bevált üzletekkel, kivitelezőkkel, gyártókkal dolgozik. Igény szerint végig is tudja követni a folyamatokat, de mindenképpen megalapozottan tud segíteni a sokszor nehéznek tűnő döntések meghozatalában. 

Mire kell számítania annak, aki még nem dolgozott lakberendezővel?

A tervező és a megbízó között ideális esetben emberi összhangnak kell létre jönni. A gördülékeny közös munkának és a minőségi végeredménynek ez alapfeltétele. Az első találkozás nagyon fontos ebből a szempontból. Ott derül ki, hogy a felek rokonszenvesek-e egymásnak, értik-e egymás nyelvét, megtalálják-e a közös pontokat, képesek lesznek-e bízni a másikban. Ha kétség merül fel, vagy ellenszenv, akkor nem fog működni a dolog, de sebaj, ez normális, a jó együttműködéshez meg kell találni, a megfelelő embert, mert sok időt fognak együtt tölteni, és a bizalmon alapul minden.

Nem lesz olcsó a lakberendezési szolgáltatás, de ha kialakult a kölcsönös bizalom, a végeredmény önmagáért beszél majd. Időt kell szánni az együttműködésre, hiszen a tervezőnek meg kell ismernie a megbízót és az igényeit.  A legfontosabb ismeret a tervező számára, hogy kinek tervez, és mi a projekt anyagi háttere. Ezeket az információkat meg kell osztani a szakemberrel a konzultációk alakalmával.

 

Maradjon pénz a stílusra is!

lakásfelújítás előtti tippek - kiegészítők

Ahhoz a lakásunk a végén igazi otthonná váljon nem elég a nagy léptékű dolgokat megtervezni, hiszen az apró részletek fogják leginkább kifejezni az egyéniségünket, ezért a dekorációra is érdemes odafigyelni, akkor is, ha már fogytán a pénzünk, mert ezek a stílusos darabok fogják felrakni az i-re a pontot. Nélkülük sivár és lélektelen lesz a végeredmény.

Ha a lakás csak egy részét újítjuk fel, a többi helyiség hirtelen kopottnak fog tűnni. A legjobb megoldás ilyenkor néhány apróbb frissítést eszközölni. Vegyünk egy új szőnyeget, cseréljünk le egy lámpát, néhány új kép, virág, polc is megmozgatja a teret, vagy ha még engedi a költségvetés, kisebb bútorokat is lecserélhetünk. A lényeg, hogy a felújítás friss lehelete az egész lakást átjárja.

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés