Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Őszi hangolódás

Szakértő szemmel - Őszi hangolódás

Figyelj a természetre!

Mentsük át a kora-őszi hangulatot a nyirkos, szürke, hideg napokra! A természettől mindent elleshetünk, amire csak szükségünk van, hogy meleg hangulatú otthont varázsoljunk. Olvassátok legújabb szakértői tippjeinket az őszi hangulatteremtésről! Tovább...

 

Megérkeztek az őszi hűvös reggelek. Bár a nappalok még simogatóan melegek, egyre lejjebb csúszik a hőmérő higanyszála, és mi is készülődünk a borongós, esőkkel, ködökkel tarkított napokra. A természet is búcsúzik az üde, szikrázó nyártól, utolsó erejéből színes, illatos melegséget hoz az őszi hónapokra: a Nap alacsonyabban jár, a fények melegebbé, az erdők pedig színpompássá válnak. Az avar puhasága, az őszi erdők illata, a gyümölcsök zamata és az új bor frissessége inspirálhat bennünket a hangolódásban.

A nyári könnyedség után jöhet a kényelem
Megfelelő textíliák használatával tudjuk a legegyszerűbben fokozni a melegség és kényelem érzését. Nyugodtan rakjunk szőnyeget oda, ahol eddig nem volt, például az étkezőasztal alá, a konyhába, az előszobában is lecserélhetjük a lábtörlőt egy puha darabra, hogy megérkezéskor máris eltölthessen bennünket a melegség.

Használjuk bátran a textíliákat, akár egy fotel karfájára ledobott pléd is fokozni fogja a lakás otthonosságát.  A hálóban használhatunk több ágytakarót, amelyek színben összeillenek, alulra vékonyabb, fölülre vastagabb anyagút hajtogassunk egymásra. A divatos kötött, vastag takarók még inkább fokozzák a melegérzetet. 

puha takarók az őszi felkészüléshez

Az őszhöz illő, melegséget árasztó, természetes anyagokat válasszunk, mint a szőrme, bőr, nemez, gyapjú vagy a bársony. Az étkezőasztalra tehetünk terítőt vagy egy futót, egy-két új őszi színekben pompázó díszpárnával, és pléddel pedig igazi hangulatváltozást érhetünk el.

Őszi színek harmóniája
A terrakotta, mustár, rozsda, chilivörös, különböző barnák és szürkék mind behozzák a lakásunkba a természetet. Ezeket a színeket könnyedén társíthatjuk a pasztell árnyalatokhoz vagy a földszínekhez, fehérhez. Ha elég bátrak vagyunk, és van egy pár óránk, akár egy falat, falrészt is átfesthetünk. A sötétebb árnyalatok erős telítettséget adnak a térnek, akkor is, ha kevesebb bútor van a helyiségben, és szellős az elhelyezés. 

őszi színek a lakberendezésben

Ha nem szeretnénk ilyen nagy munkába belekezdeni, akkor maradjunk csak a kiegészítőknél, ezekkel is varázslatos változást érhetünk el. Gondoljunk a legegyszerűbb dolgokra is, egy tál őszi gyümölcsre, dió-félékre, dísztökökre az asztalon, krizantémra vagy szárított virágra a vázákban. Ebben az időszakban sokat járunk kirándulni, legyünk környezettudatosak, gyűjtögessünk az erdőn, mezőn terméseket, virágokat, kössünk ezekből asztal- és ajtódíszeket.

Praktikum és design
Az elkövetkezendő hónapokban fontos szerep jut az éléskamráknak, konyhai polcoknak. A sok befőtt, lekvár, szárított fűszer, aszalvány, paradicsomlé és még sorolhatnám, mi minden finomság csak szépen sorba állítva is fantasztikus látvány, de néhány fonott kosár, doboz és láda még fokozza a kényelmet és a hangulatot is.

Ha belefér a költségvetésbe, nappalinkat, vagy a gyerekszobát feldobhatjuk például egy puffal, esetleg olyannal, ami tárolót is rejt. Vásárolhatunk új, nehezebb, bársonyosabb sötétítőfüggönyt, és akár a nyári és téli szezonban, amikor egyébként is ideje kimosni, cserélgethetjük. Így ötvözhetjük a praktikumot a dizájnnal.

És a praktikumnál maradva: a szezonváltás remek alkalom, hogy a gyerekszobát is felfrissítsük egy kicsit, hiszen csemeténk is egy évvel idősebb lett, kezdődik az óvoda, iskola, rendszerezünk, selejtezünk, és kizárt dolog, hogy néhány új tárolóra, vagy polcra ne lenne szükség. A természetes alapanyagú kosarak, ládák és tárolók gyorsan és hatékonyan eltüntetik a lomot, és őrzik a fontos kincseket, akár kicsikről vagy kamaszokról legyen szó.

Gyerekszoba ötletek játéktároláshoz

A szobanövényeink elhelyezésén is érdemes kicsit gondolkodni, főleg, ha a nyarat a kertben töltötték. Helyezzük őket csoportokba, így a lakásban kis oázisok jönnek létre. A nyári veranda hangulatát hozhatjuk vissza, ha kedvenc olvasófotelünk mellett alakítunk ki egy zöld részt. Pár új színes terrakotta, vagy rézkaspó, virágállvány vagy függesztett tartó segíthet a kompozíció megalkotásában. A konyhában a fűszernövényeinket is tárolhatjuk függesztett kaspókban, akár az ablak előtt is a mennyezetre felfüggesztve.

Fények és illatok
A fények megváltoznak ősszel, eltűnik a szikrázó fehér nyári fény, és helyébe narancsosabb, meleg fény jön, majd a hetek múlásával ezt is felváltja a szürkeség. A lakás világítását is érdemes átgondolni, mert a közérzetünket és a hangulatunkat alapvetően befolyásolják a fények. Ebben az időszakban és télen is fontos, hogy pótoljuk valamennyire az elvesztett természetes fényt. Operáljunk több helyi fényforrással, kislámpákat helyezhetünk el az asztalokon, polcokon, de akár a padlón is, így alakíthatunk ki igazi kuckós hangulatot.
A mennyezeti lámpákba vásárolhatunk melegebb színhőmérsékletű izzót! Az izzó színhőmérsékletét a kelvin adja meg: a 2700 kelvines szinte narancsos, a 3000 kelvines igazi napsárga fényt bocsát ki. 

A természetes anyagú lámpák, a rattan, juta, bambusz különlegesen meleg hangulatot árasztanak, fényük mintát rajzol a mennyezetre. Az arany és rézlámpák pedig a napsütést csempészik vissza a lakásba a hideg hónapokban. 

függőlámpa természetes anyagból

A kandallót eleinte még nem tudjuk használni, de ha a tűz melegségére vágyunk, akkor szerezzünk be különböző méretű, anyagú és formájú lámpásokat, ezeket is lehet asztalra, padlóra, vagy akár az ajtó előtt is elhelyezni. Egyszerű, de nagyon látványos kompozíciót készíthetünk tökökből lámpásokkal és ajtódísszel. 

Ősztől jó hangulatot teremt a fűszeres, gyümölcsös teák, a kávé és a csokoládé illata. Teázzunk többet, az egészséges, néhány új csészével vagy bögrével feldobhatjuk konyhánkat, kényeztessük magunkat, a családot, és egy-két csokifondüt is iktassunk be a szezon alatt!

őszi hangulat a konyhában is

A fürdőszobánkat telerakhatjuk illatgyertyákkal, így biztosan élmény lesz az esti forró fürdő egy hűvös nap után. Az illatoknak egyébként is fontos szerepe van abban, hogy igazán komfortosan érezzük magunkat.

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező
https://hajnal-design.hu 

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés