Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Stílusos fürdőszoba

Szakértő szemmel - Stílusos fürdőszoba

Töltődj fel, tisztulj meg minden nap!

A fürdő, bár általában a kisebb helyiségek közé tartozik, életünk kiemelten fontos terepe. Itt kezdjük a napunkat, és itt is fejezzük be, ezért fontos, összetett szerep jut a fürdőszobának. Reggel átvezet bennünket a háló békés nyugalma után a nappal energikus részébe, este pedig segít magunk mögött hagyni a nap fáradalmait.

 

A jó fürdőszobaterv a tisztálkodásra, mint rítusra tekint, melynek során megújulunk, feltöltődünk. Ha gyerekek is vannak a családban, a fürdőszoba a szórakozás helye is lesz egyben. Akkor lesz igazán jó a fürdő, ha a tervezéskor nem csupán a szükségleteinket, de a vágyainkat is sorra vesszük. 

Ha lehetőségünk van rá, akkor a mosást tegyük át egy arra kialakított helyiségbe. Ha nincs máshol hely, takarjuk el a mosógépet egy rolóval, vagy rejtsük egy szekrénybe.

Inkább világos, semleges színeket használjunk, így tiszta és ragyogó hatású lesz a helyiség, és a kiegészítőkben jelenjenek meg a merészebb tónusok. Persze ha valaki kedveli a drámai hatásokat, akkor bármi belefér, arra érdemes figyelni, hogy a sötét színek zsugorítják a teret, és nem árasztják magukból a tisztaság érzetét. Ha gyerekbirodalom is a fürdőnk, mindenképpen jelenjenek meg vidám színek a kiegészítőkön!

 

a világos fürdőszoba tisztaság érzetét kelti

 

Nem kell feltétlenül minden felületet csempézni, hagyjunk helyet a dekorációnak, hogy igazán a saját egyéniségünkre szabhassuk a teret. Játsszunk a burkolat magasságával, a színekkel! A skandináv lakberendezésben gyakori a hideg csempe helyett a meleg lambériaburkolat, amit vízálló festékkel festve különösen otthonossá, szobaszerűvé válik a fürdő. Azokat a falakat, amiket nem ér fröccsenő víz, akár burkolat nélkül is hagyhatjuk, elég egy vízálló festékkel kezelni.

 

a fürdő legyen igazi szoba

 

Mint minden helyiségben itt is kiemelt szerep jut a tárolásnak. Kombináljuk a zárt és nyitott tárolókat! Polcokkal feldobhatjuk az enteriőrt, kerülhetnek rá kisebb tárolókosarak, dísztárgyak, de mutatós, ha a színes törölközők szépen összehajtva sorakoznak rajta. A szennyestároláshoz is válasszunk stílusos darabot, természetes anyagból készült kosarat, ládát, esetleg olyat, ami ülőkeként is használhatunk.

A gyerekek játékainak tárolására is kiváló megoldás a kosár, a fürdés befejeztével pillanatok alatt elnyeli a rendetlenséget. Praktikus okokból fogasokra, akasztókra is szükségünk lesz, ezt kombináljuk a stílussal, válaszunk színben, anyagban az enteriőrhöz illő darabokat! 

 

tárolókosár a fürdőben

A mosdó alatt lehet fiókos zárt tároló az apróságok számára, amik rendetlenség érzetét keltik, ha elől maradnak. De itt is lehetünk kreatívak, nem kell ragaszkodni a kifejezetten fürdőszobabútorhoz, a mosdó alá választhatunk komódot, régi Singer varrógépasztalt. Ha olyan tárgyakat teszünk a fürdőbe, amik eredetileg nem oda valók, biztosan izgalmas teret hozhatunk létre, és erősíthetjük a tér szobajellegét. Ha van helyünk, jöhet egy kényelmes fotel, vagy fésülködőasztal, akár kanapé is.
 
A textíliák is nagyon fontos elemei a kívánt otthonos hatás elérésének. A puha törölközőket is illesszük be a fürdő stílusába, figyeljünk a színekre, mintákra, egy- egy hanyagul megválasztott darab alááshatja a harmóniát. 

A szőnyeg választásakor is nyugodtan rugaszkodjunk el a megszokottól! Nem kell feltétlenül kisméretű fürdőszobaszőnyeget választani, bátran lehet egy sima, természetes anyagú nagyobb szőnyeg, amitől melegebb, otthonosabb lesz a helyiség.

Funkcionálisan is nagyon fontos a tükör és a világítás a fürdőben, ugyanakkor erős dekorációs jelleggel is bírnak.  A nagy tükörfelületnek térnövelő szerepe van, egy különleges darabbal pedig fókuszpontot hozhatunk létre. Akár több tükröt is használhatunk így izgalmas hatást hozva létre. A tükröt úgy világítsuk meg, hogy arcunkra oldalról és ne felülről essen a fény! Így az erősebb fényben jobban fogunk látni, és nem vetül árnyék az arcra. Tehát, ha falikart használunk, akkor a tükör két oldalán helyezzük el, vagy a mennyezetről is belógathatunk egyszerű, stílusos, kisebb testű függesztékeket.

 

fürdőszoba stílusosan

 

És végül jöhet a dekoráció! Ha van természetes fény a fürdőben, a zöld növények nagyon jól fogják magukat érezni. Válasszunk trópusi fajokat, mert azok nagyon szeretik a páradús levegőt. Ha valakit zavarna, hogy föld is kerül a fürdőbe, akkor vízkultúrás növényt is lehet választani, ezek a növények csupán vízben, föld nélkül is remekül megélnek. Ha nincs természetes fényünk, vázában tarthatunk friss virágot.

A falakra kerülhetnek képek természetesen itt is, mint bármelyik helyiségben, de egy-két érdekes bútorfogantyú is elég lehet ahhoz, hogy ne legyen unalmas a tér. A legfontosabb, hogy ne kezeld mellékhelyiségként a fürdőt, hanem bátran alakítsd a saját személyiségedhez!

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés