Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Tavaszi hangulatteremtés otthon

Szakértő szemmel - Tavaszi hangulatteremtés otthon

TAVASZ, csupa nagybetűvel

Tárd ki az ablakot, szippants nagyot az illatos levegőből, fordítsd az arcod a Napba, és engedd szabadon áramlani az életerőt! Ezek a legfontosabb teendők tavasszal. Ezután a téli kabátokat rakd el a legeldugottabb szekrény leghátsó részébe, és ha mindezzel megvagy, jöhet a tavaszi hangolódás aktívabb része.

 

A tavaszi nagytakarítás nem csak rémálom lehet, sokkal inkább lehetőség a megújulásra, hogy ne csak mi magunk, hanem a lakás is felfrissüljön.

Adj magadnak időt, ne akarj mindent egy nap alatt megcsinálni! Élvezd ki a tavaszi hangulatot, tologasd a bútorokat bátran, selejtezz, rendszerezz, gondold át, mire vágysz! A lakás átalakításánál nem elég a szükségleteinkre ügyelni, figyeljünk a vágyainkra is!

tavaszi hangulatteremtés otthon

Minden fölösleges dologtól szabadulj meg: dobd ki, ami használhatatlan, ajándékozd el, amit meguntál! A te megunt tárgyaid, ruháid valaki másnak újak lesznek. Ha nagyobb bútoraid is vannak, amik már nem jól funkcionálnak, vagy kopottak, csúnyák, itt az idő, hogy lecseréld őket vagy akár fel is újíthatod, ha kedved van egy kis munkához a friss, langyos tavaszi levegőn. De ha tényleg csak egy kis ráncfelvarrás a cél, vegyük sorra, miket érdemes átgondolni.

A stílust adó drapériák
A gyors és pénztárcakímélő felújítást kezdjük a textíliáknál! Lecserélhetjük a függönyeinket légies, könnyed, világos darabokra. Az étkezőszékek párnái is megújulhatnak, válasszunk vidám, színes anyagokat. A fürdőbe jöhet egy-két új törölköző, a konyhába konyharuhák, az étkezőbe asztalterítőt is érdemes még újítani.

tavaszi textilek

A hálószoba szinte életre kel egy új ágyneműtől, ágytakarótól. Ilyenkor tavasszal mindennél jobban vágyunk arra, hogy a természethez közel érezzük magunkat, ezért válasszunk természetes anyagú textileket.

Könnyed dekor
Virág, virág, virág minden mennyiségben, színben, formában! A zöld növényeknél nincs energikusabb, szebb, megnyugtatóbb kiegészítő.

De azt ne felejtsd el, hogy a legcsodásabb növény sem tud teljes pompájában díszelegni egy lehangoló műanyag cserépben. Szerezz be különböző, színes, vidám kaspókat! A konyhában, akár az ablakpárkányon, alakíts ki egy kis fűszerkertet, a tavaszi alkonyatban illatozni fognak neked. Ha kevés a fény a lakásban, nyugodtan választhatsz igényes műnövényt is egy stílusos kaspóban. Ha van elég bátorságod, tapétázz le egy falat növénymintás tapétával, garantáltan varázslatos lesz a végeredmény!

virágos dekor tavaszra

És persze, akinek van erkélye, terasza, az valószínűleg már el is kezdte újra belakni ezeket a csodás élettereket. Megrendeltétek már a muskátlikat és petúniákat?

Amíg megérkezik a futár, érdemes itt is egy kiadós átnézéssel és selejtezéssel kezdeni. Utána jöhet a takarítás. Szabaduljunk meg a féléves portól és lerakódásoktól. Egy magas nyomású mosó csodákra képes a teraszburkolattal!

Nézzük át, mire van szükségünk ahhoz, hogy kinti életterünk is éppolyan otthonos legyen, mint otthonunk belső helyiségei. Praktikus kisasztalokkal, lámpásokkal, színes kaspókkal, kosarakkal vidám hangulatot varázsolhatunk balkonunkra nappal, és meghittséget este.

tavaszi terasz

Az étkezőben és a nappaliban néhány új dísztárgy, kiegészítő, váza, tál az asztal közepére mind új, derűs hangulatot árasztanak majd. A művészet megújító ereje is lehet rendező elv. Fotók, festmények, régi plakátok kaphatnak helyet a falakon. De a meglévő képek helyét is át lehet gondolni, például csoportba rakni őket. Ha kicsit nagyobb munkába is belevágnál, és valóban nagyon látványos változásra vágysz, akár egy új szín is kerülhet mögéjük a falra.

A színek megújító ereje

tavaszi színek otthon

  • Ha tavasz, akkor napsütés, vagyis a sárga minden árnyalata! A sárga intenzív szín, megtölti a teret melegséggel, fénnyel, energiával. Szoktam mondani, ahol sárga szín van, ott mindig süt a Nap. Nem csak fehér bútorokhoz illik, a sötét darabokat is vitalizálja, sőt élénk színekkel párosítva is remekül mutat.
  • A világoskék a víz, a tisztaság és a tavaszi ég színe. Túlzottan nagy felületen ne alkalmazzuk, mert hűvössé teszi a teret! Kiegészítő színként azonban használjuk bátran, frissesség fogja átjárni a házat, amihez nincs szükség csak néhány díszpárnára, törölközőre vagy ágyneműre.
  • A fehér a legegyszerűbb háttérszín. Sokan félnek tőle, mert az üresség érzetével párosítják. Pedig a fehér szín az, amitől igazán ragyog a napsütés és a lakás. Természetes anyagokkal kombinálva, mint a különböző fák, rattan-, juta-, nádkiegészítők, meleg, természetes hangulatú teret alakíthatunk ki. Ha pedig nagyobb kontrasztra vágyunk, színes kiegészítőket válasszunk a fehér falakhoz.
  • A hálóba jó választás lehet a megnyugtató világoszöld, míg az ösztönzőbb sötétebb zöldek mehetnek a nappaliba és a dolgozóba.
  • És ne felejtsük el a rózsaszínt sem, bár tradicionálisan ez a lányszobák színeként van elkönyvelve. Használjunk belőle keveset, és fiatalos üdeséggel fogja megtölteni a legsötétebb bútorral berendezett szobákat is! A melegebb, telítettebb barnás vagy a piros felé hajló árnyalatai vidám, élettel teli színfoltok lesznek bárhol a lakásban. A hálóban pedig használhatjuk a nagyon visszafogott, halvány púderes rózsaszínt is.

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés