Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - Nyári hangulatteremtés otthon

2021. 07. 02. 11:04:00
Szakértő szemmel - Nyári hangulatteremtés otthon

Hogyan dekoráljunk és hangolódjunk a nyárra?

Az egyre hosszabb és melegebb nyarak miatt jó ha felkészülünk az otthon töltött nyári napokra is. Visszajöttél a szabiról és még mindig több hét van hátra a nyárból? Ilyenkor jól jön, ha otthonunkat felfrissítjük és mini oázissá változtatjuk, ahol a pihenés a család és a munka is megfér egy fedél alatt. Sőt! Tovább...

 

A dekorációnak kulcsfontosságú szerepe van a hangulat megteremtésében, életet lehelnek a térbe. A lakáskiegészítők széles piacán válogatva tartsuk szem előtt, hogy nem csak a lakás stílusával kell harmonizálnia a kisebb tárgyaknak, kiegészítőknek. A dekoráció elsődleges feladata az, hogy egyénivé varázsoljuk az otthonunkat, kifejezzük vele az egyéniségünket.  És bár lehet, hogy nem is tudunk róla, befolyásolják a hangulatunkat. Egy hosszú építkezés vagy felújítás végén általában a legkevesebb idő, energia és pénz marad a dekorációra, pedig jól tesszük, ha spórolunk kicsit az erőforrásokkal, mert az ördög a részletekben lakozik. Mindenki találkozott már élettelen, üresnek ható lakásokkal, amelyekből hiányzik az otthonosság, az egyediség.

Nyáron is hygge

A hygge hangulat és élmény, a belső és külső világunk harmóniája. Az együtt töltött idő hangulata, a boldog otthon, egy virtuális és valós tér is, ahol önmagunk lehetünk. Képesség arra, hogy megéljük a pillanatot, hogy figyelmünket a kellemes időtöltésre összpontosítsuk. 

Ennek az életérzésnek fontos eleme a természetes anyagok és színek mellett a természetes fény. Nyáron a napsütés, amit a fehér falak szórnak szét a lakásban, este pedig a tűz fénye. Meleg nyári estéken gyújtsunk gyertyákat, mécseseket! Néhány stílusos gyertya és mécsestartó, garantáltan felmelegíti a lelkünket és ellazít.

 

nyári hangulat otthon

 

Egészítsd ki a hangulatot!

Vannak olyan lakáskiegészítők, amik nem rendelkeznek funkcionális értékkel, mások pedig ötvözik a dekorativitást és a praktikumot. Egy jól megválasztott, és elhelyezett kis fogas, tükör, váza, vagy stílusos díszpárna teremti meg végső soron az otthonos hangulatot, vagy akár a kisebb bútorok, mint egy lerakóasztal, vagy egy puff.

És a lámpákról se feledkezzünk meg! Egy-egy álló-, illetve asztali lámpa önmagában is dekorációs elem, és a fény sem csak arra szolgál, hogy lássunk a sötétben, hanem fontos hangulatteremtő eszköz a lakberendezésben.

 

nyári hangulat otthon

 

A lakáskiegészítők elhelyezésének nincsenek szabályai, így hagyatkozzunk a saját egyéniségünkre, az intuícióinkra! Ha bizonytalanok vagyunk, jó alap lehet a nagy bútorok, a falak és a szőnyeg színe, próbáljuk ezeket használni. 

Hatásos színválasztás

Az otthonunk alaphangulatát a falak színe adja meg. Divatos, és egyszerűségében nagyszerű a fehér, a skandináv dizájn kedvence, hiszen tágítja a teret, szórja a fényt, bármilyen színes kiegészítővel egyedivé tehető. Pasztell színekkel éppen olyan jól harmonizál, mint amilyen látványos kontrasztot alkot az élénkebb színekkel. A fehér fal különösen jó választás, ha az ablakon betekintő látvány ad hozzá színfoltot; a természet harsány zöldjét, víz kékjét vagy éppen a város színes forgatagát. 

A karakteresebb színes falak is nagyon jól mutatnak nagy térben, de ha nem áll elég tér a rendelkezésünkre, akkor a fehér lesz a jó választás. A meleg színek otthonosak, de impulzívak, a hűvösebb színek ellenben nyugtatólag hatnak ránk. Ha mégis szeretnénk kis helyiségben is színes falat, hozzunk létre fókuszt úgy, hogy csak egy falat színezünk. Így elkerülhetjük, hogy a színek túl hangsúlyosak legyenek, és felboruljon az egyensúly. Ne becsüljük alá a színek közérzetünkre gyakorolt hatását, mindig törekedjünk az egyensúlyra!

 

szines fal

 

Okosan dekorálj!

A kiegészítőkkel aztán tovább hangolhatjuk az összképet, de figyeljünk, mert egy rosszul megválasztott tárgy megváltoztathatja a hangulatot, sőt tönkre is teheti! A dekoráció nem korlátozódik egy-egy helyiségre, bátran szabjuk a saját egyéniségünkre akár a fürdőt, vagy a wc-t is! Jól variálható és cserélhető darabokban is érdemes gondolkodni, például: különböző színű díszpárna huzatok, törölközők a fürdőbe, vázák, apróságok, mert így pillanatok alatt a hangulatunkhoz, vagy az évszakhoz alakíthatjuk a miliőt. 

A gyerekszobába se válasszunk pont az életkorához igazodó tapétát, kiegészítőket, sokkal inkább időtálló, természetes anyagú és színű darabokat, amik együtt nőnek a gyerekkel, és nem kell 3 évente újra dekorálnunk, amikor új korszakba lép.

 

nyári dekoráció gyerekszobába

 

Kint a bent, bent a kint

Akár kertes házban, akár lakásban élünk, a nyár lehetőséget ad arra, hogy a természettel szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat. Ha van teraszunk, rendezzünk be egy kinti nappalit, szőnyeggel, kényelmes vízálló bútorokkal, párnákkal, gyertyákkal, napelemes lampionokkal. Ha kertünk is van, alakítsunk ki egy fűszernövény kertet is, ültessünk este illatozó virágokat!

A sok növény alapja a nyári hangulatnak. Ha csak erkélyünk van, cserépben ott is nevelhetünk fűszereket vagy akár nagyobb nővényeket is. Ha nincs külső terünk, akkor hozzuk be a kert hangulatát a lakásba! Függőleges virágállvánnyal vagy függő kaspókkal nagyon kicsi helyen is üde, zöld hangulatot teremthetünk, és az ablakpárkányok is megtelhetnek virágokkal.

 

nyár a lakásban növényekkel

 

További tippek nyári dekorációra

A nyárba bőven belefér a harsányabb, impulzívabb színek használata is, hiszen ezek mind a virágok, gyümölcsök színeit idézik fel bennünk. Ha beszerzünk színes tányérokat, tálakat, poharakat, színpompás, szinte illatos asztalt varázsolhatunk. Ha a pasztellszíneket kedveljük jobban, jöhetnek a fagylaltszínek: pisztácia, halvány rózsaszínek, kékek. Az arany vagy fényes rézfelületek, kaspók, tálak, vázák, lámpák a szórt nyári napfényt csempészik be a lakásunkba.

 

nyári hangulatú asztal

 

Az igazi nyári hangulat alapkelléke a tengert idéző kék. Kék, fehér csíkos kiegészítőkkel, homokba szúrt gyertyákkal megidézhetjük otthon is a nyaralást. A rattan szintén a meleg hónapok, a fülledt távolkeleti dzsungelek hangulatát hozza otthonunkba. Nem csak bútorokra, de egyszerű rattan, vagy tengerifű tányéralátétre, függesztett kaspókra, lámpabúrákra is gondolhatunk. Nagyon személyes nyári dekorációt készíthetünk a régi nyaralások fotóiból, érdemes játszani a képkeretekkel, az elhelyezéssel!

 

nyári dekoráció otthon

 

Mivel a dekorálásra nincsenek szabályok, dekorálj bátran, szabd a saját egyéniségedre a tereket! Figyelj magadra és a környezetedre, alkalmazz mindent, ami a kellemesség érzésével tölt el, és ne felejtsd el élvezni!

Győri-Nagy Hajnal
lakberendező

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés