Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakértő szemmel - A dán lámpa design

Szakértő szemmel - A dán lámpa design

A dán design olyan, akár a Lego: családról családra öröklődik, mindenki szereti, bővíthető, variálható, elnyűhetetlen, és soha nem lehet megunni. 

Amit ma skandináv stílusnak hívunk, a 20. század 30-as éveiben indult útjára. A századfordulón a historizáló stílusokkal szakítani igyekvő Art noveau-t már elkezdte foglalkoztatni az emberek új életformájához illő tárgyak, bútorok készítése, de a nagy tömegeket nem tudta kiszolgálni. Tovább...

 

A 20. század kihívásaira, a városiasodás, az ipari tömeggyártás új kérdéseire új válaszokat kellett adni. Az ekkor kialakuló skandináv, elsősorban dán stílusirányzatban a dán kultúra lényege tükröződik: a demokratikus és nyitott szemléletmód, a letisztult formák és a felhasználóbarát attitűd. 

Az új formatervezési szemléletmód a legjobb megoldásra törekvő racionális gondolkodást ötvözi a természet tiszteletével és a kézműves hagyományok őrzésével. Egyszerűségre törekszik, a stílust elsősorban a visszafogottság és az igényesség jegyében alakítja, a humanizmust állandóan a fókuszban tartja, miközben a legfőbb értéket a minőségben és tartósságban jelöli ki.

 

skandináv stílusú lakberendezés

A zord északi időjárás, a hosszantartó fényszegény időszak alapjaiban határozta meg a skandináv stílus kialakulását. A hatalmas üvegfelületek, a fehér szín, ami nyáron a napfényt, télen a hó fehérségét szórja szét a terekben, a természetes fabútorok organikus, lekerekített, íves formái, a meleg gyapjú textíliák és a változatos lámpák mind fontos alappillérei a skandináv lakberendezésnek. A hosszú, hideg éjszakák teszik a dánokat az otthonteremtés mestereivé. 

A hygge, a dán életérzés, alapja a fény. A lámpák éppen ezért kiemelt szerepet kapnak az otthonokban. A 20. század legnagyobb dán tervezőinek lámpáit a mai napig gyártják, olyannyira kedvelt, ikonikus darabok. Verner Panton gömb és gombaalakú színes lámpái, Arne Jacobsen egyszerű, funkcionalista alumínium asztali és állólámpái ma is nagy népszerűségnek örvendenek. Poul Henningsen, akit a világ első világításépítészeként is szoktak aposztrofálni, gyerekkora melegfényű petróleumlámpáinak hangulatát keresve tervezte meg a koncentrikus körökből álló PH lámpasorozatát, ami a dán design lámpák talán legismertebb darabja.  

Paul Henningsen lámpa Kép: www.louispoulsen.com

 

És valóban, a skandináv enteriőrökben fényár helyett a hangulat és a funkcionalitás dominál. 

Egy nagy központi fényforrás helyett inkább több, kisebb lámpa összhangja a jellemző. A jellegzetesen északi egybenyitott terű nappali-étkezőben, ahol a család összegyűlik, a tér különböző funkciói különböző világítást kaphatnak. Ez a térszervezés lehetőséget ad arra, hogy játszunk a kis, nagy, álló, lógó, variálható, egyszerre praktikus és hangulatot teremtő lámpákkal.

Nagyon kedvelt darabok ma is a lekerekített formák, a gömb, az íves kialakítású lámpák, bár a mostani trend, a geometrikus formák is megjelentek. Az anyaghasználat továbbra is a természetes anyagokat részesíti előnyben: fém, üveg, kerámia, fa, papír vagy textil, és a természetet idézik a távol-keleti bambusz, nád és rattan.

Nem véletlen, hogy az idei év egyik új, közkedvelt lakberendezési irányzata a Japandi, amelyben a skandináv és a japán stílus elemei keverednek. 

A dán lakberendezés otthonos letisztultsága remek összhangot alkot a finom, elegánsan harmonikus japán stílussal. Mindkét stílus számára fontos a nyugodt otthoni légkör kialakítása, az egyszerűség és a praktikum, a természetes anyagok, a minőségi kézműves kialakítás. 

A 21. század erős természeti változások által generált társadalmi átalakulásokkal néz szembe. A fiatal dán tervezők, bár a 20. századi mesterektől tanulva és inspirálódva, a hagyományos technológiák helyett inkább a fogyasztóközpontú, erkölcsi és gazdasági értékeket megőrző komplex megoldások után kutatnak. A hangsúly egyre inkább áttolódik a stílusról a komplexitás felé.


Győri-Nagy Hajnal
lakberendező
https://hajnal-design.hu 

Tartalomhoz tartozó címkék: szakértő szemmel

Keresés